1. 10. 2014

Výsledky průzkumu postojů stranických lídrů k úložišti vyhořelého jaderného paliva na Vysočině zveřejní v následujících dnech občanské sdružení Calla. Stát vytipoval tři lokality: Hrádek u Jihlavy, Horka u Budišova a Kraví hora i  Bystřice nad Pernštejnem.
Sdružení Calla provedlo průzkum názoru politických kandidátů na zdejší případné úložiště jako součást projektu Silnější hlas obyvatel Vysočiny.

Co si myslí váš kandidát?úložiště

Helena Vařejková: Uran vám poteče z kohoutku!

Cílem je zvýšit aktivitu občanů při rozhodování. Calla provádí průzkum ve spolupráci s občanským sdružením Bezjaderná vysočina z Bystřice nad Pernštejnem.
Po té proběhne informační kampaň, členové obou sdružení chtějí informovat obyvatele o plánovaném úložišti a taky o právech veřejnosti. Ta totiž byla o plánech na samotné úložiště jen málo informovaná, navíc bystřické zastupitelstvo. To stálo před úkolem v tichosti odsouhlasit prodej městského  pozemku (v průmyslové zóně) soukromé firmě, která vznikla po rozpadu bývalého Ústavu jaderných paliv. Tito soukromníci chtěli postavit v Bystřici podnik na zpracování vyhořelého jaderného paliva. Nakonec návrh neprošel.

Vědění je moc

Někdejší starosta Bystřice, nynější senátor a poslanec Josef Novotný totiž zastupitelům před hlasováním rozeslal bližší informace.

Proti úložišti a nové továrně vystupuje také členka strany Zelených ing. arch. Helena Vařejková, volební jednička pro Královo Pole.

O fabrice na recyklaci jaderného paliva nemůže hlasovat žádné městské zastupitelstvo. Ostatně byla by to také první továrna tohoto typu na světě, podobná zatím nikde neexistuje. Neexistuje ani legislativa, a jde stavbu mezinárodního významu. Míří do míst nejmenšího odporu. Jinde v Evropě by ji obyvatelé nechtěli,“ říká architektka.

převzato z   www.permazahrada.cz